Българи от старо време (Карастоянов)
Опера - опери, оперети, концерти
Опера - опери, оперети, концерти, програма
Начало : Сряда 20 Юни 2007, 19:00
До : Сряда 20 Юни 2007, 19:00
За контакт
>>справки и заявки на тел: (052) 650 666
>>справки и заявки на тел: (052) 650 666
Билети на касата на Операта
Имейл :
Уебсайт : http://www.operavarna.bg
20.06.2007 - 19:00
Варненска опера

Оперетата:

Българи от старо време
Асен КарастояновДиригент СТАНИСЛАВ УШЕВ

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА

ДЯДО ЛИБЕН – Стефан Рядков
ДЕЛА – Валентина Шунелска
ПАВЛИН – Пламен Долапчиев
ХАДЖИ ГЕНЧО – Руслан Мъйнов
ЦОНА – Светла Димитрова
ЛИЛЯНА – Даниела Иванова-Димова
ЯНКА – Благовеста Статева
ИВАН – Петър Генов
ЕРЧО – Георги Корбаков
ГЕРЧО – Людмил Петров
ЦИГАНКА – Антоанета Маринова
БАБА ТОДОРА – Георги Дивери

СЪДЪРЖАНИЕ

ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ
Красивият български град Копривщица. Лиляна и дружките й се забавляват с игри и песни. При пристигането на баща й настъпва суетня, типична за патриархалния бит от онова време. Хаджи Генчо иска да ожени хубавата си дъщеря Лиляна за Павлин – син на Либен Лудомладовец, но не казва още на жените за кого, за да ги помъчи. Дядо Либен също желае Лила за снаха. Младите се харесват и обичат.
В къщата на хаджи Генчо слугува Янка, която се харесва с ратая на дядо Либен – Иван, но той не смее да я поиска за невеста без съгласието на господаря си. Иван идва да съобщи за посещението на дядо Либен и разкрива чувствата си към Янка.
Естествено, щом се заговори за годеж и сватба не може без двамата местни празноглавци Ерчо Славеят и Герчо Хекиминът. Те са надушили, че ще има сватосване и неканени идват да вземат участие в гощавката.
Пристига Дядо Либен. След дълги увъртания той най-после излага своите намерения – да се сродят. Всички са доволни. Иван и Янка също мечтаят за сватба, но момчето е нерешително. В това време, под въздействие на хубавата ракийка двамата старци са се разгорещили и водят вечния си глупав спор – кои са по-добри – руснаците или англичаните! Разделят се сърдити и пазарлъкът за сватба е на път да се развали.
Селските интриганти Ерчо и Герчо пускат слуха, че има вампир в къщата на Хаджи Генчо.ВТОРО ДЕЙСТВИЕ
В къщата на дядо Либен. Синът му Павлин мечтае да сподели живота си със своята любима – Лиляна. Майката Дела е разтревожена за единствения си син. Идва дядо Либен, придружен от селските интриганти, очакващи поредната безплатна почерпка. Той не ще и да чуе думите на жена си за сдобряване с хаджи Генчо и се скарва с Павлин. Дела убеждава мъжа си с хитрост и изпраща Иван да извика хаджията, за да се сдобрят и уговорят годежа.
Пристига Циганката – врачка и предрича сватба, деца и дълъг живот на Иван и Янка. Увлечени във връчуването двамата млади са забравили заръките на своите господарки да повикат за помирение дядо Либен и Хаджи Генчо.
Двамата старци отново се събират и пак започват да спорят – сега пък кое вино е по-добро. Дела отново се опитва да успокои страстите. Помирението е постигнато, двамата са се разбрали и всички се веселят и пеят.ТРЕТО ДЕЙСТВИЕ
В къщата на хаджи Генчо се говори само за предстоящата сватба. Лиляна пее своята песен, разкривайки голямата си любов към Павлин. Започват трескави приготовления.
Идва Павлин и носи дарове. Старите ги оставят за малко сами. Павлин и Лиляна споделят в любовен дует голямата си обич. Дали са си дума и Павлин тича да доведе родителите си, за да направят годежа.
Иван и Янка също се срещат. Иван е тъжен, защото дядо Либен не му е дал съгласието си за сватба, но двамата толкова се обичат, че са решени и на всичко, за да са заедно.
Годеж. Идват сватовете и дворът на хаджи Генчо се изпълва с народ. Разменят се даровете, радостта е голяма и придружена с песни и танци. Двамата старци се надиграват. И за клюкарките има добра почва за интриги и съчинени лъжи. По време на празненството дядо Либен и Хаджи Генчо почерпени в избата се скарват отново и развалят годежа.ЧЕТВЪРТО ДЕЙСТВИЕ
Лила е постъпила в манастир. Дядо Либен и Павлин са сговорили дружина, за да я откраднат. Ерчо и Герчо също ще участват преоблечени като калугерки.
Междувременно Иван и Янка помагат на Лила да избяга от манастира. За празника на св. Атанас летни при манастира пристигат много хора. Хаджи Генчо и Хаджийката също идват да видят чедото си. Иван и Янка успяват да подведат старите да се сдобрят и да благословят младите.
Най-после недаразуменията окончателно са изгладени, всички са щастливи и празнуват заедно с щастливите младоженци.
*Източник фотоси и информация: Варненска опера

Бизнеса.com - Бизнес справочник указател за бизнеса в България. Фирми от Варна, Пловдив, София, Бургас ...
http://www.biznesa.com