Вход
Регистрация
България : Благоприятното разрешаване на случая с българските медици в Либия ще бъде пробив
Публикувана от Редактор на 17/2/2006 19:18:00 (2456 прочита) News by the same author
България
Благоприятното разрешаване на случая с българските медици в Либия ще бъде пробив в развитието на българо-либийските отношения

Министър-председателят Сергей Станишев разговаря повече от 2 часа на работен обяд с посланиците на арабските държави, акредитирани у нас.

Пред посланиците премиерът Сергей Станишев изтъкна, че България е в традиционно приятелски отношения с арабските страни. Според него студентите, които са учили у нас, както и многобройните български специалисти, работили и работещи в арабските държави са естествен мост между тях. Желанието ни е и за в бъдеще да развиваме взаимноизгодното си сътрудничество с акцент върху развитието на икономическите и търговските контакти, допълни той.Министър-председателят Сергей Станишев подчерта, че основен приоритет на страната ни е членството в Европейския съюз, но че за нас е също така важно, наред с новите приоритети, да запазим и развиваме старите си приятелства. България винаги е оценявала високо диалога с арабския свят – това е особено важно днес, в условията на глобализация, когато се изисква добро международно сътрудничество и познаване на другия.

Премиерът запозна посланиците с отличните условия за инвестиции в България и очерта като перспективни областите туризъм и селско стопанство. Широки са полетата ни на сътрудничество и при справянето с новите заплахи – миграцията и тероризма, допълни той. През последните години има лек ръст на търговско-икономическите ни отношения, но това определено не е таванът и ние ще работим за насърчаване на инвестициите на арабски фирми у нас, изтъкна той. Пътят за това минава през информирането за възможностите за бизнес и подпомагането на контактите между заинтересованите бизнесмени.

През следващите месеци ще се проведат редица сесии на смесени двустранни икономически комитети, които да дадат реален тласък в тази насока.

Арабските посланици благодариха на премиера Сергей Станишев за поканата и изразиха категоричното си желание диалогът да продължи да се развива. От името на своите правителства те изказаха благодарност за изразената от министър-председателя позиция по въпроса с карикатурите на пророка Мохамед, което според тях е била първата и една от малкото позитивни оценки в Европа. Доброто общо минало на отношенията между България и арабския свят ни дава увереност да гледаме с оптимизъм на бъдещите ни контакти, изтъкнаха те. Молбата им към премиера беше той лично да способства за активизирането на двустранните отношения, като му обещаха пълно съдействие за това. Те изразиха и категоричното желание арабският бизнес да присъства още по-активно в българската икономика, а арабските пазари да се отворят към българските стоки.

Арабските посланици изтъкнаха и заинтересоваността на техните страни България да се присъедини към Европейския съюз в предвидения срок. Тя изигра съществена роля като мост между Балканите и арабския свят, а сега ще може да осъществи такъв мост и с ЕС, смятат те. Позицията ви по въпроса за карикатурите ни дава надеждата, че с приемането ви член за на ЕС ще внесете глас на мъдрост в него, казаха посланиците, като оцениха България като държава-пример за съжителство на различията и за мирен преход към пазарна икономика и демокрация.

В отговор на тази оценка премиерът Сергей Станишев подчерта, че в България от векове съжителстват различни религии и етноси и тя има добри традиции на толерантност. Правя това изявление, ръководен от личното си убеждение, че чувствата на всички вярващи трябва да се уважават. Вярвам, че България, която познава отлично арабския свят, може да допринесе много за сътрудничеството му с ЕС, обобщи той.

Министър-председателят Сергей Станишев защити пред арабските посланици позицията на България за невинността на българските медицински сестри в Либия като подчерта загрижеността на страната ни за хуманитарната криза, възникнала там. Благоприятното разрешаване на случая би било пробив в развитието на българо-либийските отношения, изтъкна още той.

Изтчоник: government.bg

Коментарите са собственост на потребителя, който ги е писал. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.


 
Полезно за бизнеса

Бизнеса в категории

Автомобили
Банки, Инвестиции, Финанси, Застраховане
Горива
Други стоки
Електро-домакински уреди
Здраве & Медицина
Имоти & Строителство
Интернет
Компютри & Електроника
Красота & Стил
Култура & Изкуство
Мебели и Обзавеждане
Медии & Реклама
Мода и облекла
Образование & Обучение
Обувки, чанти и аксесоари
Промишленост
Селско стопанство
Спорт
Текстил, платове, прежди
Туризъм & Развлечения
Услуги
Хранителни стоки, вина, алкохол и цигари
Бизнес Календар

<< Септември 2023 >>
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30